Årets festival

Vi har mange dyktige, lokale arrangører som står for mye av innholdet i Borealis-programmet hvert år, men Borealis Vinterfestivals hovedaktivitet er opplevelser i snø og is!

Årets festival er delt inn i tre ulike prosesser i arbeidet med akkurat denne visjonen. Vi ønsker å få Altas innbyggere og tilreisende til å bruke uterommet i Alta sentrum, så en del av opplevelsen er også å være med på å lage snø- og isskulpturer. Mer enn 500 stykker er med som frivillig i år og de fleste av de er Altas ungdommer som jobber i profesjonelle rammer med profesjonelle kunstere for å lage iskunstparken.

Den 6. januar startet vi arbeidet i Sentrumsparken med forskalinger til snø-installasjonen “Når sommeren ser like hvit ut som vinteren“.
Denne installasjonen skulle stå ferdig 6. februar for å markere Samenes Nasjonaldag med en meditativ konsert av Kristine Hansen med navnet “Láhpoluoppal“.
Snø-installasjonen er inspirert av et utsagn av Johan Turi, om den vakre reinlaven som en gang i tiden dekte store deler av vidda, men som p.g.a. økt beiteaktivitet og klimaendringer er vanskeligere å finne nå til dags. Figurene er gigantiske versjoner av denne vakre planten, så de passer også inn i gjennomgangstemaet i parken som i år er “Det store i det lille”. Visste du forresten de første landplantene i verden var lav- og moselignende planter?

”Når sommeren ser like hvit ut som vinteren, trenger det ikke være at en fimbulvinter er over deg. I stedet kan det være at du ser utover et hav av reinlav”
-Johan Turi, 1908

Installasjonen er laget av kunstsnø, som kanskje er litt merkelig, da vi har hatt rekordmye naturlig snø tilgjengelig.
Av en eller annen grunn er det slik at kunstsnø ikke smelter like fort, så derfor holder figurene lengre (observasjonsbasert forskning, riktignok).
Villsnøen er selvfølgelig brukt andre steder i parken. En stor mengde går til snøscenen og tilhørende amfi/tribune samt figurer rundt bålplass.

Etter Samenes Nasjonaldag var det Den Kulturelle Skolesekken som sto for tur. Nå har over 300 elever vært innom parken for å lage sin tolkning av gjennomgangstemaet “det store i det lille” med hver sin isblokk. Disse skal være med å pynte opp parken på ulike områder. Det er faktisk hele 10 år siden vi startet med DKS-isprosjekt i Borealis Vinterfestival, totalt har over 3000 elever vært med på å lage iskunst!

Etter fullført DKS-prosjekt har vi startet arbeidet med å forme snøscenen til årets åpningsshow 5. mars, og danseforestillingen “Skaut” den 6. mars.
Samtidig har Voksenopplæringa jobbet sammen med våre kunstnere og frivillige med ytterligere utsmykning av området.

Arkitektene i  Verte er også med i år og har tatt på seg oppgaven med å lage et portal-element i snø som skal pryde inngangen til parkområdet. Vi gleder oss til å se det ferdige resultatet.
Nå settes forskalinger opp til de siste store prosjektene i snø… Ta gjerne turen innom sentrumsparken for å se utviklinga underveis!

…fortsettelse følger