Iskunstparken er festivalens hjerte

Den er satt opp av profesjonelle kunstnere i samarbeid med Altas flotte ungdom, og har et nytt tema hvert år. Det er ofte en sammensatt kunstløype, med en del laget av Design og Håndverk ved Alta videregående skole, og andre deler av DKS-elever fra tiende trinn, samt våre eminente iskunstnere.

Byggfag og elektro ved Alta videregående er også uvurderlige i arbeidet med å bygge og lyssette kunsten. 

Det er altså hundrevis av mennesker som er med på å bygge opp den flotte parken hvert år!

Borealis Vinterfestival har de siste årene samarbeidet med Snegloed, vår søsterfestival i Kirovsk, Russland, som også lager storslått iskunst hvert år. Alta har sendt kunstnere dit, og de har sendt kunstere til Alta. I en treårsperiode fikk vi faktisk et dukketeater med på kjøpet, og setter du det sammen med iskunstere får du en fantastisk og levende fortelling i snø og is.

Det vakre, men også litt triste med snø- og iskunst er at den fullt og helt er værbestemt.

Hvordan isen ser ut når den hentes i Gargia bestemmes av hvordan temperaturene har vært isen frøs til. Er du dyktig kan du nesten lese hvilken temperatur det har vært på de ulike lagene i isen. Det skjer ofte at vi ikke har snø nok til å bygge skulpturer. Har vi ikke det må vi hente kunstsnø fra Kaiskuru.

For å gjøre snøen klar til å formes, lages store forskalinger for å gjøre den så kompakt som mulig. Deretter er blokka klar for å formes til storslåtte skulpturer. Da holder også skulpturene lenge, spesielt med kunstsnø. 

Likevel kan vi oppleve plutselig mildvær det gitte året som gjør at figurene begynner å smelte før eller idet de er ferdige. Andre ganger holder de seg langt ut i April.

Alle som har muligheten inviteres til å besøke iskunstparken både før og under festivalen, for å se, oppleve og leke i de vakre historiene som lages i is og snø.