Iskunstparken er festivalens hjerte

Den er satt opp av profesjonelle kunstnere i samarbeid med Altas egen befolkning, og har et nytt tema hvert år. Det er ofte en sammensatt kunstløype, med ulike samarbeidspartnere fra år til år.

I 2024 har Aktiv By, Roald Bjøru og Jann Sigurd Sønvisen gjort det uvurderlige arbeidet med å lyssette kunsten.

Det er altså hundrevis av mennesker som er med på å bygge opp den flotte parken hvert år!

Det vakre, men også litt triste med snø- og iskunst er at den fullt og helt er værbestemt.

Hvordan isen ser ut når den hentes i Gargia bestemmes av hvordan temperaturene har vært isen frøs til. Er du dyktig kan du nesten lese hvilken temperatur det har vært på de ulike lagene i isen. Det skjer ofte at vi ikke har snø nok til å bygge skulpturer. Har vi ikke det må vi hente kunstsnø fra Kaiskuru.

For å gjøre snøen klar til å formes, lages store forskalinger for å gjøre den så kompakt som mulig. Deretter er blokka klar for å formes til storslåtte skulpturer. Da holder også skulpturene lenge, spesielt med kunstsnø.

Likevel kan vi oppleve plutselig mildvær det gitte året som gjør at figurene begynner å smelte før eller idet de er ferdige. Andre ganger holder de seg langt ut i April.

Alle som har muligheten inviteres til å besøke iskunstparken både før og under festivalen, for å se, oppleve og leke i de vakre historiene som lages i is og snø.

Borealis Vinterfestival har hatt mange ulike samarbeidspartnere. Blant annet med Snegloed i Kirovsk, Russland, som også lager storslått iskunst hvert år. Alta har sendt kunstnere dit, og de har sendt kunstere til Alta. I en treårsperiode hadde festivalen faktisk et dukketeater med på lag, og setter du det sammen med iskunstere får du en fantastisk og levende fortelling i snø og is.